Monthly Archives: apríl 2012

Trio koláč

V pečení tohto koláčika som už profík – a mám ho veľmi rada. Teda nielen ja :biggrin: . Budeme potrebovať viacero ingrediencií, takže pekne poporiadku :

Na piškótu si prichystáme :

25 dkg hladkej múky (v mojom bezlepkovom recepte múky Peka)

25 dkg kryštálového cukru

5 vajec (ktoré si pravdaže rozdelíme na bielky a žĺtka)

1 prášok do pečiva, známy ako kypriaci prášok

1 dcl oleja

1 dcl vlažnej vody

1 polievková lyžica kakaa

Klasické piškótové cesto spravíme tak, že najprv vymiešame – najlepšie s kuchynským robotom kryštálový cukor, žĺtka z vajec a prášok do pečiva. Do zmesi postupne pridávame vodu, olej a múku, a pravdaže ďalej miešame. Ak je cesto už vláčne, teda jeho zložky už nie sú okom rozpoznateľné, vmiešame špachtličkou vyšľahané bielky. Bielky sa šľahajú so šľahačom na bielky tak, aby nezliezali z taniera pri jeho vychýlení z vodorovného smeru. Čím jemnejšie ich vmiesime, tým nadýchanejšia bude piškóta. Cesto rozdelíme na dve časti, jednu vylejeme na plech, na ktorý sme si dopredu vystlali papier na pečenie (aby sme nemuseli používať ďalší olej a aby sa nám cesto nelepilo na plech), a do druhej vmiešame, a opäť jemne, kakao. Týmto cestom vytvoríme v svetlom ceste napr. mriežku. Do takto pripraveného cesta na plechu budeme po lyžičkách vhadzovať uvarený krém, na ktorého prípravu potrebujeme :

1 zlatý klas

0,5 litra mlieka

1 vanilku

2 lyžice kryštálového mlieka

Všetko toto vlejeme do hrnca  a varíme na slabom ohni za neustáleho miešania dovtedy, kým krém nezačína hustnúť. Potom ho po lyžičkách lejeme do cesta. Môžme to robiť bez obáv, pretože cesto porastie a krém sa pooddeľuje, čiže medzi jednotlivými jazierkami v s krémom nemusíme nechávať veľké plochy cesta. Takto pripravené cesto dáme piecť na 30 minút do rúry, a to pri teplote 150 °C. Upečené cesto vyberieme a ešte teplé ho potrieme touto zmesou :

2 pochúťkové smotany (rozumej kyslá smotana)

1 lyžica práškového cukru

Smotany s cukrom vymiešame a potrieme nimi piškótu. Na vrch ešte poprášime granko, prípadne škoricu, aby bol koláčik zaujímavejší na pohľad. Počkáme, kým koláč vychladne a smotana stuhne, a podávame. Dobrú chuť :heart:

Veľkonočná hrudka

Tento recept popravde nahadzujem už tretí rok 🙂 Ale nech sa páči, už je tu. Budeme potrebovať:

1/2 vanilkového cukru

1 liter mlieka

troška cukru, troška soli

10 celých vajec

sušené hrozienka

Vyberieme si jeden väčší hrniec, všetko do neho vložíme – vajcia pravdaže zbavíme škrupiny (a potom ich rozbijeme v nejakej miske alebo priamo v hrnci tak, aby sa žĺtok zmiešal s bielkami) a vanilkový cukor obalu, a varíme na slabom plameni. Neustále miešame a čakáme, kým sa nám nezačnú tvoriť hrudky, vtedy hrudku odstavíme a vlejeme jej obsah do nejakej utierky alebo gázy tak, aby sa utierka dala zviazať. Ešte pred zaviazaním vsypeme za hrsť hrozienok – ale pozor, aby sa nezdružili na jedno miesto, ale aby sa dostali aj do nižších častí budúcej hrudky. Cez utierku nám pretečie prebytočná voda, len je potrebné ju poriadne stiahnuť, aby mohla hrudka stuhnúť. Niekde ju zavesíme, počkáme 12 hodín, vyberieme z utierky a podávame. My robíme hrudku na sladko, ale niekto ju má rád aj na slano. A tohto roku sme ju nemali chuť dojedať celý týždeň po Veľkonočnej nedeli, tak som proporcionálne ubrala prísady (7 vajec, 0,7 litra mlieka).