Zemiaky so smotanou

Keď som bol ešte malý chlapec, medzi moje obľúbené jedlá okrem praženice patrili aj varené zemiaky s kyslou smotanou. V dnešnom, dospelom veku, jeme so Zuzkou najčastejšie cestoviny alebo ryžu. Malé vrecko zemiakov, ktoré sme raz dávno kúpili nám z väčšej miery zahnívalo v komore dovtedy, kým som použiteľné zemiaky neuvaril a zvyšok vreca nevyhodil. Lenže to bolo dávno. Už asi mesiac, možno dva, sa pulty supermarketov tešia vreciam s novými zemiakmi. Nedalo mi nekúpiť opäť jedno vrecko. Myslím, že som urobil celkom dobre, pretože takéto nové zemiaky sa dočkali u Zuzky popularity. Sem-tam, z času na čas niečo grilujeme, len-tak v rúre. Napríklad bravčové karé, klobásu alebo pečieme rybu. V týmto pokrmom si Zuzka vedela prihodiť do rúry hranolky, ktoré kupujeme v Tescu a ktoré sa jej už asi medzičasom prejedli. Namiesto nich stále umyjem a cez polovicu rozkrojím nové zemiaky, trošičku ich posypem vegetou alebo grilovacím korením a položím k mäsu na rošt. Minule som to však prehnal s ,množstvom a chtiac-nechtiac som musel zemiaky dojedať. Vtedy som si pripomenul chvíle detstva a otvoril si k nim kyslú (niekedy označovanú ako pochúťková) smotanu, ktorú som dochutil štipkou soli. Nabral som ju na vidličku a … pich do pečeného zemiaku. Mňam. Bolo to super, darmo to tu opisujem, bez toho, aby ste to ochutnali, nebudete mať predstavu… Napáda ma ešte jedna varianta tohto jedla a to je zemiaková kaša s mliekom. Funguje to tak, že kúsky zemiakovej kaše prichytené na vidličke vkladáte do pohára s mliekom a následne konzumujete. Je to super. Spomienky na detstvo. Okrem toto sa jedná o rýchle a sýte jedlo. Ja osobne toto jedlo zajedám, podľa možnosti pierkami mladej cibuľky. Ak však máte starú cibuľu neváhajte ju opražiť na masle a poliať touto zmesou varené zemiaky pokrájané na „kocky“. K tomu kyslá smotana a … Dobrú chuť! 😆

Pridaj komentár