Karotkové placky

Tiež máte v mrazáku veľký sáčok plný mrazenej karotky a neviete ako ho spotrebovať? Prišiel som na spôsob… Najprv som síce skúšal uvariť karotkový prívarok, ale ten sa nestretol s ohlasom nielen u Zuzky, ale aj u mňa. Hltať nasladlú zmes podbitej karotky nie je nič, čo by sa dalo ospevovať. Do karotkového prívarku môžete dať na dochutenie čokoľvek, stále to bude sladkej mrkvovej chuti. Nerád používam slovo fuj v súvislosti s jedlom, ale tentokrát sa tomu nedá vyhnúť. Fuuuj. Lenže, existuje recept na mrkvové placky. Práve tento recept vám tu teraz napíšem. K príprave karotkových placiek potrebujeme:

1 x karotka (Približne 1/2 kilogramu)
2 x vajce
1 x múka (dve polievkové lyžice polohrubej a jedna hladkej)
1 x tvaroh (tri polievkové lyžice)
1 x horčica (dve polievkové lyžice)
1 x soľ
1 x mleté čierne korenie
1 x olej
1 x cibuľa
1 x bujón (najlepšie zeleninový)
1 x kyslá smotana

Ak máte normálnu mrkvu, tak ju očistíte, umyjete a nahrubo postrúhate. Môj prípad bol tak trochu odlišný, pretože ja som mal vrece zmrazenej karotky, ktorú po rozmrazení nebolo „nijak-raz“ možné postrúhať. Takže som vzal veľký nôž, každú rozmrazenú karotku som prekrojil po dĺžke a následne krájal podobne ako sa krája cibuľa pre pražením. Každá karotka bola veľká tak asi päť centimetrov, takže som proces krájania prevádzal dlho… Nechcem nadávať, ale keď si teraz po čase na to spomeniem, tak ma nejaká neviditeľná sila dvíha približne 120 centimetrov nad podlahu. Ale vráťme sa k receptu. Postrúhanú mrkvu (respektíve pokrájanú karotku) vložíme do väčšej nádoby. Pridáme rozšľahané vajcia, polohrubú múku, tvaroh, horčicu, soľ a korenie. Zmes necháme asi 1/2 hodiny odstáť. Na panvicu vlejeme olej a zmes tvarujeme do placiek, ktoré pečieme na oleji. Placky máme hotové. Keďže sa jedná o mrkvové placky, nemôžme sa nevyhnúť nasladlej príchuti. Túto príchuť nám odstráni až smotanová omáčka, ktorá sa podáva spolu s plackami. Pre našinca je tento recept dosť neobvyklý, ale na západnom Slovensku sa praktizuje pomerne často. Ale opäť návrat – tentokrát k omáčke. Jednu stredne veľkú cibuľu nadrobno pokrájame a hodíme na panvicu (na ktorej máme pripravený olej). Poprašíme ju hladkou múkou a podlejeme približne 1,5 decilitrom bujónu. Rozmiešame a na miernom plameni varíme približne 5 minúť. Po tejto dobe pridáme kyslú smotanu v ktorej rozmiešame čierne mleté korenie a soľ a varíme ďalších 5 minút. Hotovo. Placky sú hotové, taktiež omáčka, ktorá prekryje sladkú chuť mrkvy, ostáva mi iba popriať dobrú chuť. :wink:

Pridaj komentár