Ako som už niekoľkokrát na iných miestach tohto webu uviedol, Zuzka je celiatik, inými slovami, jej telo neznáša obilnú bielkovinu zvanú lepok. Po diagnostike tohto ochorenia bola skleslá a sklamaná, pretože musela mnoho z obľúbených jedál obmeniť, či úplne vylúčiť z jedálnička. Uplynulo však päť rokov a za tú dobu sa na trhu objavilo veľké množstvo bezlepkových pokrmov, takže byť celiatikom nie je až také hrozné, ako by sa na prvý pohľad zdalo, stravovanie je však finančne náročnejšie ako u zdravého človeka. V našom meste sa však nachádza obchod, ktorý obsahuje kútik pre celiatikov. V tomto kútiku sme pred nejakým časom objavili veľké množstvo zaujímavých produktov, medzi iným aj bezlepkové lístkové cesto, ktorého prípravu som taktiež popisoval na inom mieste tohto webu. Lístkové cesto som pripravoval na slano, ale minule som dostal nápad pripraviť lístkové cesto na sladko. Pracovnú dosku som si vysypal múkou a cesto som nielen rozvaľkal, ale najprv premiesil spolu s klasickou nutelou. Cesto chytilo hnedý nádych. Potom so ho rozvaľkal a rozdelil na štvorce, ktoré som naplnil lekvárom. Takto vzniknuté buchty som poprekladal na vymastený plech a vložil som ich na približne 1/2 hodinu do vyhriatej rúry na 200 stupňov. Buchty boli výborné, cesto sladké a zjedli sa skôr, ako sa upiekli. 😎