Tento recept popravde nahadzujem už tretí rok 🙂 Ale nech sa páči, už je tu. Budeme potrebovať:
1/2 vanilkového cukru
1 liter mlieka
troška cukru, troška soli
10 celých vajec
sušené hrozienka
Vyberieme si jeden väčší hrniec, všetko do neho vložíme – vajcia pravdaže zbavíme škrupiny (a potom ich rozbijeme v nejakej miske alebo priamo v hrnci tak, aby sa žĺtok zmiešal s bielkami) a vanilkový cukor obalu, a varíme na slabom plameni. Neustále miešame a čakáme, kým sa nám nezačnú tvoriť hrudky, vtedy hrudku odstavíme a vlejeme jej obsah do nejakej utierky alebo gázy tak, aby sa utierka dala zviazať. Ešte pred zaviazaním vsypeme za hrsť hrozienok – ale pozor, aby sa nezdružili na jedno miesto, ale aby sa dostali aj do nižších častí budúcej hrudky. Cez utierku nám pretečie prebytočná voda, len je potrebné ju poriadne stiahnuť, aby mohla hrudka stuhnúť. Niekde ju zavesíme, počkáme 12 hodín, vyberieme z utierky a podávame. My robíme hrudku na sladko, ale niekto ju má rád aj na slano. A tohto roku sme ju nemali chuť dojedať celý týždeň po Veľkonočnej nedeli, tak som proporcionálne ubrala prísady (7 vajec, 0,7 litra mlieka).