Bublanina s ovocím

Bublanina je skvelá pochúťka, a to hlavne v lete, keď je všade tak veľa čerstvého ovocia. Pred samotným začatím pečenia je potrebné skontrolovať, či chladnička a špajz obsahujú (poznámka – keďže bublaninu inak nazývame šálkovým koláčom, odmerkou je práve šálka ľubovoľnej veľkosti):

1/2 šálky oleja
3/4 šálky letnej vody
2 šálky múky Peka (bezlepkovú používame my doma, inak sa dáva neviem aká :-))
1 prášok do pečiva
4 x žĺtok
1 šálka práškového cukru
a veľa najlepšie čerstvého ovocia na záver

Príprava je nasledovná: Spolu vymiešame žĺtky a práškový cukor, po častiach pridávame vodu a olej, a na koniec pridáme do zmesi múku a prášok do pečiva. V samostatnej nádobe vyšľaháme bielky (musia byť vyšľahané tak dokonalo, aby sa pri otočení nádoby udržali v nej) a pridáme do zmesi. Plech potrieme olejom, posypeme jemne múkou a cesto rovnomerne vylejeme. Do zmesi len tak hala-bala naukladáme kúsky ovocia (a upozorňujem, že ovocie, hoci z vlastnej záhrady sa má pred spotrebou umyť – to len na pripomenutie môjmu Janíkovi, ktorému to nejak nejde do hlavy) a dáme piecť do rúry na 180 – 200 °C. Koláčik je upečený vtedy, keď do neho pichneme špajlu, a tá po vytiahnutí ostane suchá (nebude na nej nalepené cesto). Dobrú chuť :-)

Pridaj komentár